Dionice ETF-ova

ETF je skraćenica za "Exchange Traded Fund" ili u prijevodu "investicijski fond čijim se dionicama trguje na burzi". Postoji nekoliko osnovnih vrsta ETF-ova (indeksni, robni, sektorski...). Postoje i ETF-ovi sa polugom, te inverzni ETF-ovi. Po mnogočemu se razlikuju od otvorenih investicijskih fondova, a mogu se kupovati na burzi na identičan način kao i korporativne dionice.

image
1. Pojam i povijest ETF-ova

Prvi ETF bio je SPY SPDR koji je predstavljao američki indeks S&P 500. I danas je to jedan od najlikvidnijih ETF-ova. Razvoj ETF-ova krenuo je kao košarica dionica odnosno dioničkih indeksa. U SAD-u su se ubrzo pojavili i sektorski ETF-ovi te ETF-ovi vezani na energiju (plin, nafta, solarna energija..), metale (zlato, srebro…) i dužničke vrijednosne papire. ETF-ovi su postali iznimno popularni i u Europi te Aziji jer su ulagačima omogućili jednostavan i brz način trgovine dioničkim i regionalnim indeksima pojedinih zemalja. Imovina ETF-a predstavlja vrlo diverzificiran portfelj financijskih instrumenata koji odražavaju orijentaciju ETF-a (indeksi, robe, geografska područja …).

image

ETF-ovi imaju kontinuirano otvorenu investicijsku strukturu što znači da institucionalni investitori, koji su ovlašteni partneri ETF-ova mogu kreirati nove dionice ili otkupljivati postojeće. Ulaganjem u ETF-ove može se disperzirati rizik ulaganja ovisno o osobnim preferencijama investitora (kroz izbor tržišta, sektora, indeksa dionica, očekivanog rasta ili pada tržišta i sl.).

2. Koje su razlike između klasičnih investicijskih fondova i ETF-ova
 • ETF-ovi se trguju na burzi na isti način kao i ostale dionice, a ulagači u investicijske fondove udjele kupuju direktno od društva za upravljanje investicijskih fondova.
 • ETF-ovi imaju znatno niže provizije za upravljanje od klasičnih aktivno upravljanih investicijskih fondova.
 • Ulagač može ETF u svakom trenutku kupiti ili prodati po tržišnoj cijeni na burzi. Ulagač kod investicijskog fonda ne zna po kojoj cijeni kupuje/prodaje udjele jer se isplate/uplate vrše temeljem vrijednosti udjela krajem dana.
 • Kod ETF-ova ne postoji ulazna ni izlazna provizija, kao kod klasičnih investicijskih fondova, ali valja računati na trošak brokerske provizije.
 • Ulažući u inverzne (short) ETF-ove može se zaraditi i kada je tržište u padu.
3. Osnovne vrste ETF-ova
 • Indeksni ETF-ovi (Index ETFs) su ETF-ovi čija imovina predstavlja košaricu financijskih instrumenata koja replicira prinose određenog indeksa kojeg prate (npr. SPY – SPDRs S&P 500).
 • Obveznički ETF-ovi (Bond ETFs) su ETF-ovi koji su bazirani na obveznicama i njihovim prinosima (npr. JNK – SPDR Barclays Capital High Yield Bond).
 • Robni ETF-ovi ( Commodity ETF) prate performanse određenog robnog indeksa (npr. GLD – SPDR Gold Shares ili SLV – iShares Silver Trust).
 • Valutni ETF-ovi (Currency ETF) omogućuju investitorima trgovanje valutama (FXE – Currency shares Euro Trust).
 • Sektorski ETF-ovi (Industry Sector ETFs) omogućuju ulagačima stjecanje izloženosti prema određenom sektoru (financijski, energetski ...) kupnjom samo jednog instrumenta (npr. XLF – Financial Select Sector)
 • ETF-ovi s polugom (Leveraged ETF) koriste ulaganje u derivate i dužničke instrumente kako bi multiplicirali prinos koji ostvaruje benchmark na kojem se baziraju, a koriste polugu (2:1, 3:1...).

  Postoje dva tipa ETF-ova s polugom:

  • Leverage bull (long) ETF - fond s polugom čijom kupnjom ulagač stiče dvostruku ili trostruku izloženost prema promjeni benchmarka (npr. određenog dioničkih indeksa).
  • Laverage bear (short ili inverzni) ETF - fond koji se kupuje u slučaju da ulagač vjeruje da će doći do pada vrijednosti benchmarka. Inverznom ETF-u vrijednost raste kad vrijednost dioničkog indeksa ili dionica određenog sektora pada (npr. financijski, tehnološki sektor, plemeniti metali i druge robe).
 • Geografski ETF-ovi (lokalni – pojedine države, regionalni – veća geografska područja, više država i globalni).
  ETF-ovi svoju iznimno veliku popularnost zahvaljuju činjenici da su omogućili jednostavnu trgovinu "košaricama vrijednosnica" orijentiranih prema određenoj zemlji, regiji pa čak i globalno.
  ETF-ovi čija imovina predstavlja košaricu financijskih instrumenata vezanih uz burze najvećih država svijeta: Australija (EWA), Austrija (EWO), Belgija (EWK), Brazil (EWZ), Kanada (EWC), Kina (FXI, PGJ), Egipat (EGPT), Francuska (EWQ), Njemačka (EWG), Hong Kong (EWH), Indija (INP, EPI), Indonezija (IDX), Italija (EWI), Japan (EWJ), Meksiko (EWW), Poljska (PLND), Rusija (RSX), Singapur (EWS), Španjolska (EWP), Švicarska (EWL), Turska (TUR), Velika Britanija (EWU), SAD (IWV), Vijetnam (VNM) itd.
  Regionalni ETF-ovi pokrivaju Europu (EZU, VGK), Pacifik (EPP, VPL), Latinsku Ameriku (ILF, GML), Bliski istok i Afriku (GAF), ali i BRIC (Brazil, Rusija, Indiju, Kinu) – BIK ili BKF, EAFE (Europe, Asia, Far East) – EFA.
  Globalni ETF-ovi pokrivaju sva ili najveći dio tržišta kapitala diljem svijeta (ACWI, VT). Prema razvijenosti tržišta ETF-ovi pokrivaju tržišta u razvoju (emerging markets) - EEM, VWO i razvijena globalna tržišta (IOO, ADRD).
  image gold
 • ETF-ovi vezani uz zlato/srebro
  Zlato i srebro su plemenite kovine koje su investitorima ponovno postale interesantne sa širenjem gospodarske krize tokom 2007. godine pa do današnjih dana. Cijena zlata i srebra udvostručila se u posljednjih pet godina.
  Zlato se smatra "sigurnom oazom" u kriznim vremenima s obzirom da je cijena zlata otporna na sve utjecaje, pa i na inflaciju. Stručnjaci predviđaju daljnji rast cijene zlata zbog smanjivanja proizvodnje i rastuće potražnje, kao i pada povjerenja u papirnati novac te potencijalne opasnosti od inflacije.
  Ulaganje u srebro stručnjaci smatraju rizičnijim, ali i isplativijim ulaganjem od ulaganja u zlato. Srebra je sve manje, a koristi se u različitim industrijskim granama jer ima najveću provodljivost, a uz to ima i antibakterijska svojstva.
  Jedan od najekonomičnijih načina ulaganja u zlato i srebro predstavlja kupnja ETF-ova vezanih uz te plemenite metale. Kupnja udjela u fondu (ETF-u) koji prati cijenu zlata/srebra omogućuje investitorima zaradu od povećanja cijene zlata/srebra bez potrebe njegove kupnje i skladištenja.

  Primjer ETF-ova vezanih uz zlato/srebro:

  • SPDR Gold Shares (GLD)
  • iShares Silver Trust (SLV)

  Primjer ETF-ova s polugom vezanih uz zlato/srebro:

  • PowerShares DB Gold Double (DGP)
  • Proshares Ultra Silver (AGQ)

  Primjer inverznih ETF-ova s polugom vezanih uz zlato/srebro:

  • Proshares Ultrashort Gold (GLL)
  • Proshares Ultrashort Silver (ZSL)
 • ETF-ovi vezani uz naftu/plin
  Cijene energenata nezaustavljivo rastu u cijelome svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Koliko dugo će se taj rast još nastaviti? Da li će cijene nastaviti rasti uslijed nestabilnih prilika na Bliskom istoku, ali i problema s proizvodnjom nafte u Sjevernom moru te sve većom potražnjom uslijed crpljenja zaliha i sve većih potreba novih brzorastućih ekonomija (Kina, Indija...)? Koliki utjecaj na cijenu imaju špekulanti na tržištima kapitala?
  Želite li početi zarađivati na rastućim cijena energenata bez obzira nastave li oni rasti ili padati? Iskoristite mogućnost ulaganja u ETF-ove koji ulažu u naftu i/ili plin.

  Primjer ETF-ova vezanih uz naftu/plin:

  • United States Oil Fund LP (USO)
  • United States Natural Gas Fund (UNG)

  Primjer inverznih ETF-ova s polugom vezanih uz naftu/plin:

  • ProShares UltraShort DJ-AIG Crude Oil ETF (SCO)
  • UltraShort Oil & Gas (DUG)
4. Kako kupiti dionice ETF-a?

Hrvatski i strani investitori mogu zadavati naloge za kupnju/prodaju dionica ETF-ova na potpuno identičan način kao i naloge za domaće i inozemne dionice (elektronski ili na klasičan način). Klijentima je osigurana mogućnost kupnje/prodaje ETF-ova na svim najvažnijim svjetskim burzama.

NAPOMENE:
 • Potpun pregled ETF-ova potražite na Yahoo web stranici.
 • Lista ETF-ova sastavljena je isključivo u informativne svrhe i ne predstavlja nagovor za kupnju/prodaju. Prije kupnje ETF-a kontaktirajte nas na tel. +385 42 658 911 i +385 42 658 914.

O nama

Rast d.o.o. je društvo registrirano za poslovno i financijsko savjetovanje te licencirani vezani zastupnik investicijskog društva FIMA Vrijednosnice d.o.o.

Zagrebačka 61, 42000 Varaždin

+385 42 658 910

+385 42 658 911

+385 42 658 901

rast@rast.hr

Postanite naš klijent

Zatražite pristupnicu i u samo nekoliko koraka otvorite vlastiti portfelj za trgovanje.

Zatražite pristupnicu

© 2021 Rast d.o.o. All Rights Reserved. Sva prava pridržana.

Rast.hr koristi kolačiće(cookies) kako bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo.
Nastavkom pregleda naših web stranica slažete se sa korištenjem kolačića.

OBAVIJESTDana 17. ožujka 2021. godine društvo Rast d.o.o. je pripojeno društvu Vobco d.o.o. i od tog dana prestaje djelovati kao poslovni subjekt.Obavještavamo posjetitelje web stranica Rast-a da će im do daljnjeg biti dostupni podaci o trgovanju na Zagrebačkoj burzi, tržištu novca te grafovi vrijednosnica, indeksa i valuta s mogućnošću tehničke analize. U tijeku je prijenos tih pregleda na web stranice Vobco-a, pa će se gašenjem web stranica Rast-a istima moći pristupiti na web stranicama Vobco-a (www.vobco.hr).Zahvaljujemo se korisnicama usluga Rast-a na suradnji u proteklih 28 godina.

Zatvori